FALGUERA MASCLE | HELECHO MACHO | Dryopteris filix-mas
 
 
 
 
Comentari Català

Aquesta falguera és més robusta que la falguera aquilina , vulgarment nomenada falguera , ja que és la més comuna i coneguda .
Podem distingir la falguera mascle de la falguera aquilina per les seves frondes que en la mascle no es ramifiquen com en l’aquilina . De l’àpex del rizoma en surten unes vuit frondes que es van separant les unes de les altres obrint - se i agafant la forma d’un embut .
El rizoma d’aquesta planta , un cop convertida a pols ,s’ha emprat per eliminar els paràsits de l’aparell digestiu , la tènia sobretot . Te la virtut de paralitzar els músculs de la tènia , després cal un purgant que no sigui l’oli de ricí , i s’expulsa el paràsit .
La incompatibilitat amb purgants que continguin olis és deguda a que l’oli afavoriria l’absorció dels principis actius de la planta a l’organisme del pacient .
Com en tants altres casos la seva perillositat fa imprescindible el control facultatiu .
Comentari Castellà
Esre helecho es más robusto que el común.
Sus frondes no se ramifican, salen del rizoma en número de unos ocho y se van separando los unos de los otros cogiendo la forma de un embudo.
El rizoma de esta planta, una vez reducido a polvo, se ha usado para eliminar parásitos del aparato digestivo. Tiene la virtud de paralizar los músculos de la tenia. Después se necesita un purgante, que no sea el aceite de ricino para expulsarla.
De todas maneras, su peligrosidad hace imprescindible el control facultativo.