ONAGRA ROSADA | oenothera rosea | Oenothera rosea
 
 
 
Comentari Català
Procedent d’Amèrica sembla que va arribar a Mallorca al segle XX. Segons la flora del Pare Bonafé, la primera cita és el 1.953 a la Granja d’Esporles.
És aquí, a l’entrada de l’aparcament, tot just agafat el revolt, quan en el marge esquerra, la vaig veure per primera vegada, era a principis de juny del 2.004. La vaig trobar molt bonica, li vaig fer fotos però, per més que ho vaig mirar en llibres, no la vaig poder identificar. Aquest any hem tornat a la Granja pel mateix temps i allà mateix la vaig tornar a trobar florida. Li he tornat a fer fotos i n’he enviat una a Fotonatura per veure si me la podien identificar. Se’m va indicar de la família que podia ser, però, sense poder definir l’espècie.
Vaig enviar la foto a la bústia de consulta de l’herbari virtual de la Universitat de les Illes Balears i me la van identificar. La persona que em va contestar em va indicar que la tenia vista a tot el llarg del torrent d’Esporles i en algun altre indret de la illa.
A França ja se la menciona l’any 1.830 com a naturalitzada.
És una planta cultivada, de la família de les onagràcies, que s’escapa i apareix com a naturalitzada en altres indrets no cultivats.
És una planta d’uns 30 – 60 cm d’alçada, amb branques ascendents i fulles totes peciolades, ovals i dentades.
A Costa Rica se l’ha trobat fins els 3.000 metres d’altura.
A Amèrica se li han trobat propietats medicinals. Es couen les fulles amb uns grans de sal i s’aplica en el lloc on s’ha rebut un cop o també per rentar les ferides.
Comentari Castellà
Procedente de América, parece que llega a Mallorca en el siglo XX.
Es una planta de la familia de las onagráceas de una altura entre 30 y 60 cm. De tallos erectos y hojas todas pecioladas, ovales y dentadas.
En América se le encuentran propiedades medicinales para mitigar los efectos de golpes y para lavar las heridas.